Vi har en stor kvadratisk hall (ca 19 kvadrat) direkt innanför våra svarta dubbeldörrar. Vi har klurat länge på val av golv i hallen och har gått från att vilja ha vitoljad ek fiskbensparkett till att vilja ha stora gråsvarta stenplattor.
 
  
 
 
 
Alla dessa detaljer ska på något vis bära upp det som vi älskar mest med valen i vårt framtida hus - nämligen trappan. Vi har valt en Albert comfort 45 från drömtrappor, med vita sättsteg och vitoljade furusteg. Som denna trapp fast med ljusa steg och handledare. 
Bild från Fiskarhedenvillans visningshus i Arlandastad.
 
 
För att inte glömma hur viktigt det är med en håll-käften-lampa i en sån här hall. Så svårt! Vi letar vidare efter drömlampan...
 
 
Pretty:
 
This porch looks so inviting! SFH adds: Inspiration for the entrance to our home. This would be perfect.:
 
Screened Porch Makeover-Add lights around the top! Why didn't I think of this?!:
 
.:
 
 
Winter porch// love the lanterns//:
 
swing on the cabin porch - Ana Rosa:
 
Bilder lånade från pinterest
I somras tog vi det stora beslutet att köpa tomt och därmed bygga hus. Tomtköpet i sig var en sak, men att bestämma vilken typ av hus som passade tomten och våra drömmar var desto svårare. Till en början var drömmen att bygga ett tvåvånings-vinkelhus, se bild nedan. Dock så insåg vi snart att detta hus var större än vad vi hade behov av.
 
Bild lånad från Willa Nordic.
 
 
Vi tänkte om och bestämde oss för att utgå från ett traditionellt tvåvåningshus. Vi ritade om det så att det passade våra önskemål och drömmar. Sedan skickade vi ut våra egenritade skisser till flera olika husleverantörer för att se hur de tacklade uppdraget, offerter och så vidare. Vi hörde av oss till Eksjöhus, Fiskarhedenvillan, Sävsjö trähus, Vårgårdahus m.fl.
 
Några av de saker som var viktiga för oss var:
 
- Planlösningen
- En rejäl trappa med annorlunda placering i hall
- Möjligheten att bygga till en amerikansk veranda som löper runt i söderläge
- Liggande panel utan skarvar 
- Svarta dubbeldörrar 
- Dubbla vitrindörrar mellan hall och vardagsrum/kök
- Tvättstuga/groventre med anslutning mot garage
 
Efter några veckor av räknande på offerter och några möten med olika säljare hade vi endast Vårgårdahus och Fiskarhedenvillan kvar i matchen. Vi fick möjligheten att besöka och komma in i två fantastiska hus byggda av båda företagen. De hamnade förvånansvärt lika i offerterna men det var Fiskarhedenvillans slutfinish och känsla av kvalitet som blev det avgörande. I oktober hade vi bråkat klart med vår agent och skrev under kontraktet på vår Tranan special.